פסולת אלקטרונית היא מכשור אלקטרוני היוצא משימוש: מחשבים,מדפסות, טלפונים ניידים,נגני מדיה, טלויזיות, מקררים, תנורים ועוד. הפסולת האלקטרונית הבעייתית ביותר מבחינה אקולוגית מקורה במסכי מחשב ובטלויזיות.
1. בארה"ב יוצאים משימוש כ-350 מיליון מכשירי אלקטרוניקה מדי שנה. פחות מ-20% מההיקף העצום הזה עוברים מיחזור ברמה כזו או אחרת.
2. למרות שהיקף הפסולת האלקטרונית מהווה רק כ-2% מכלל הפסולת באמריקה, הוא מהווה כ-70% מכלל הפסולת הרעילה. די אם ניקח את העופרת המצויה במכשירים האלקטרוניים ברמה גבוהה וניקח בחשבון את הנזק למערכת העצבים ולכליות שהוכח כי היא גורמת.
3. כוח החישוב של המחשבים בדורנו מוכפל מדי כשנתיים, ועקב כך - הצרכנים בעולם המערבי נוטים להחליף את מחשביהם מדי כל מספר שנים. הדבר מביא לכך שרוב מוחלט (כ-85%) מהמחשבים הישנים נזרק למזבלות המקומיות ורק מיעוט מבוטל עובר מיחזור.
4. למרות הקלות שבשדרוג מחשב קיים ומכירתו הלאה, רק כ-2% מהמחשבים נמכרים ליד שניה. רובם המוחלט של המחשבים נזרק לאחר שימוש של משתמש בודד.
5. מספר עצום של כ-50 מיליון טלפונים סלולריים מוחלף מדי חודש ברחבי העולם, ורק כעשירית ממספר זה עוברת מיחזור כזה או אחר.
6. חוקים למניעת השלכת פסולת אלקטרונית למזבלות רגילות קיים במדינות האיחוד האירופי מזה כ-15 שנים. חוקים אלה מטילים את האחריות לפינוי הפסולת האלקטרונית על יצרניות המכשירים האלקטרוניים.
7. רוב היקף הפסולת האלקטרונית במדינות המערב עושה את דרכו אל מדינות מתפתחות ובראשן סין העממית והודו. כך במקרה של ארה"ב - כ-80% מהפסולת האלקטרונית בה עושים את דרכם אל מדינות מזרח אסיה. העניין מתאפשר עקב תקנות איכות ירודות במדינות היעד של הפסולת ועקב העניין של המדינות המקבלות לספק עבודה לאוכלוסיה המקומית העניה.
8. בארה"ב נבלמו רוב יוזמות החקיקה עד היום, ורק במיעוט המדינות קיימים חוקים המסדירים את פינוי הפסולת האלקטרונית. התופעה מוסברת בעוצמה הפוליטית ממנה נהנות חברות האלקטרוניקה הגדולות.
לקריאה נוספת - אתר אי-גרין בכתובת: http://e-green.co.il
ליאור פ.